Skip to content

Povzetek

Ko je uporabnik upravičen do uporabe superračunalnika HPC Vega, lahko dobi "dostop do gruče " s sistemom Slurm ali Nordugrid ARC. Vega omogoča samo prijavo s ključem SSH, zato morate uporabniški javni ključ SSH generirati v okolju Linux/Mac ali Windows. Uporabniki morajo nato naložiti javni ključ na račun portala fido.sling.si.

Za dostop EuroHPC uporabnikom ne bo na voljo račun Fido, zato morajo javni ključ SSH poslati na elektronski naslov support@sling.si.

Pri dostopu do HPC Vega lahko uporabite več klientov SSH za prijavo na prijavna vozlišča. Na primer uporabniki Linux/Mac se lahko povežejo iz terminala Linux/Mac, uporabniki Windows se lahko povežejo prek orodja Putty. Če imate težave pri povezovanju s sistemom HPC Vega, glejte Nasvete za odpravljanje napak. Po uspešni prijavi lahko uporabite nekaj uporabnih lupinski ukazov (angl. shell commands) in različne urejevalnike besedil.

Uporabnikom pa omogočamo dostop do gruče tudi s pomočjo spletnega vmesnika, na portalu Open Ondemand. Tako je možno dostopati do datotek na gruči, jih nalagati, ter oddajati in nadzirati svoje posle in njihov status čakalni vrsti.

Za urejanje datotek je na voljo več priklopnih točk. Za prenos datotek glejte razdelek Prenos datotek.

Razdelek programske opreme je razdeljen na razdelke Moduli, Vsebniki, CernVM-FS, Posredovanje X ter Graditev in pretvarjanje. Za več informacij glejte ustrezni razdelek.

Za oddajo poslov glejte Osnove Slurm, kjer boste našli Informacije o particijah Slurm. Po Oddaji posov v sistemu Slurm lahko naloge upravljate z Upravljanjem Poslov.

Oddaja in upravljanje poslov v NorduGrid ARC sta pojasnjena v ločenem razdelku.